LINES CONNECTING THE DOTS

KICK-OFF: Saturday 9th of July

OPENING: Saturday 6th of August

FINNISAGE: Saturday 3th of September

WIE

LINES CONNECTING THE DOTS is een performance/work-in-progress- installatie van Saminte Ekeland en Rolf Den Dunnen met medewerking van de volgende kunstenaars:

Peter Redert, Rabin Huissen, Anton Vrede, Ingrid van der Hoeven, Rob van der Hoeven, Marieke Pruis, Robert Schuurmans Stekhoven, Lola den Dunnen, Alma Zijderveldt, Julius Taal, Robin Kolleman, Bima Engels, Frederique Kamerbeek, Yvonne van den Herik, Marcel Niehoff, Hans Kleinjan en Gilbert van Drunen.

WAT

Het project is geïnspireerd op Piero Manzoni’s “Le Linee” uit 1959. Manzoni heeft een beslissende invloed op de internationale Zero-beweging gehad en een speciale band met Rotterdam onder meer door zijn goede relatie met Hans Sonnenberg (eigenaar galerie Delta).

Het maken van LINES CONNECTING THE DOTS is een performance en een “work-in-progress”-installatie. Deze performance/installatie is “site specific”, transparant en goed vanaf de straat te zien. De connectie met de straat is bepalend voor de performance en installatie. Het maken gebeurt in de Eye Love You artspace Blaak 333 op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 15 – 18 uur in juli en augustus 2022.

De kunstenaars, van top tot teen in zwart of wit gekleed, maken in de zomermaanden hun lijnen en dots in de artspace. Alle kunstenaars maken dus meerdere “lijnen” en “dots” in de door hen kenmerkende stijl (technieken en materialen). Na elke afgeronde “line connecting the dots” volgt een markeringsritueel en wordt de nieuwe “line connecting the dots” geïnstalleerd in de ruimte. Zodoende groeit de kunstinstallatie gestaag. Saminte Ekeland cureert en bepaalt of en waar de kunstwerken komen.

De performance en installatie wordt met foto en video vastgelegd. De foto’s worden in juli en augustus gepubliceerd op de website en social media. De uiteindelijke video is een autonoom kunstwerk en wordt onder meer gebeamd tijdens de finissage (begin september) op een op een witte wand zodat het ook van buiten gezien kan worden.

WAAR

De locatie vormt de Eye Love You artspace in Blaak 333. De locatie is een zeer centraal gelegen, open en lichte ruimte van 200 m2 (20 x 10 m) met grote glazen ramen op de begane grond. De locatie is verbonden met tramlijnen, fietspaden en stoepen, een splinternieuwe ligweide en een autoweg. De ruimte is daardoor heel transparant en goed zichtbaar vanaf de straat.

Het maken van de lijnen en dots gebeurt steeds op vrijdag t/m zondag tussen 15 – 18 uur in de artspace. Het maakproces is daarmee zichtbaar van de straat voor het passerende publiek. Mensen kunnen op dat moment ook door de uitnodigende openstaande deur naar binnen komen en het maakproces van LINES CONNECTING THE DOTS van dichtbij in actie zien.

WANNEER
In de maanden juli en augustus 2022.
Kick-off: zaterdag 9 juli 15 uur
Opening “As it happend”: zaterdag 6 augustus 15 uur Finissage: zaterdag 3 september 15 uur

WAAROM

LINES CONNECTING THE DOTS gaat over ons opnieuw verbinden met elkaar. De dots zijn wij – geïsoleerd als eilandjes – de
lijnen zijn het nieuwe gesprek dat wij worden. De kunstenaars verbeelden de huidige situatie en de gewilde nieuwe verbondenheid, het nieuwe gesprek dat wij zijn. De “lijnen” verbinden ook de verschillende generaties “dots”, de kunstenaars: van 19 jaar tot 72 jaar oud.

Alle kunstenaars maken meerdere “lijnen” en “dots” in de door hen kenmerkende stijl (technieken en materialen)

TWEE INTERPRETATIES

Een. LINES CONNECTING THE DOTS worden gezien als pulserende lijnen zoals we die kennen van hartslag monitoren of digitale muzieklijnen. Een actief teken van leven en een overwinning op de onvermijdelijke doodlijn.

Twee. LINES CONNECTING THE DOTS opgevat als een metafoor voor de individuele Rotterdammers en hun bewegingslijnen, unieke levenslijnen die parallel lopen, uit elkaar lopen en elkaar kruisen. Bovendien is er sterke “sense of place” door de supercentrale en open locatie van Blaak 333. De individuele Rotterdammers en hun bewegingslijnen schieten letterlijk langs. De kunstenaar is het medium voor het registreren en doorgeven van deze lijnen.