LINES CONNECTING THE DOTS

LINES CONNECTING THE DOTS

Performance & work-in-progress

Saminte Ekeland

Rolf Den Dunnen

6 september – 3 oktober 2021

ma t/m vr 12-15 uur

mede mogelijk gemaakt door: DROOM EN DAAD

LINES CONNECTING THE DOTS is een samenwerkingsproject van Rotterdamse kunstenaars Saminte Ekeland en Rolf Den Dunnen. Het project is geïnspireerd op Piero Manzoni’s “Le Linee” uit 1959. Manzoni heeft een beslissende invloed op de internationale Zero-beweging gehad en een speciale band met Rotterdam onder meer door zijn goede relatie met Hans Sonnenberg (galerie Delta).

LINES CONNECTING THE DOTS gaat over ons opnieuw verbinden met elkaar. De dots zijn wij – bewust geïsoleerd als eilandjes – de lijnen zijn het nieuwe gesprek dat wij worden. De kunstenaars verbeelden de huidige situatie en de gewilde nieuwe verbondenheid, het nieuwe gesprek dat wij zijn.

Saminte Ekeland maakt daartoe een serie van 10 lijnen en 20 dots (in de haar kenmerkende techniek) met de hand genaaid zwart naaigaren op transparant plastic rollen. De afzonderlijke transparant plastic rollen hebben een lengte van minimaal 10 meter en een breedte van 0,4 meter. De totale lengte van de lijnen op rollen is 100 meter.

Ekeland ziet LINES CONNECTING THE DOTS als pulserende lijnen zoals we die kennen van hartslag monitoren of digitale muzieklijnen. Een actief teken van leven en een overwinning op de onvermijdelijke doodlijn.

Rolf Den Dunnen maakt ook een serie van 10 lijnen en 20 dots (in de hem kenmerkende techniek) getypt zwart inkt op papieren rollen. De afzonderlijke papieren rollen hebben een lengte van minimaal 10 meter en een breedte van 0,4 meter. De totale lengte van de lijnen op rollen is dus 100 meter.

Den Dunnen ziet LINES CONNECTING THE DOTS als een metafoor voor de individuele Rotterdammers en hun bewegingslijnen, unieke levenslijnen die parallel lopen, uit elkaar lopen en elkaar kruisen. Bovendien is er sterke “sense of place” door de supercentrale en open locatie van Blaak 333. De individuele Rotterdammers en hun bewegingslijnen schieten letterlijk langs. De kunstenaar is het medium voor het registreren en doorgeven van deze lijnen.

Het maken van LINES CONNECTING THE DOTS is een performance en een “work-in-progress” installatie. Deze performance/installatie is “site specific”, transparant en goed vanaf de straat te zien. De connectie met de straat is bepalend voor de performance en installatie. Het maken gebeurt in de Eye Love You artspace Blaak 333 tussen 12 en 15 uur op werkdagen in september 2021. Ekeland, van top tot teen in zwart gekleed en Den Dunnen, van top tot teen in wit gekleed, maken elke werkdag in september hun lijnen en dots. Na elke afgeronde “line connecting the dots” volgt een markeringsritueel en wordt de nieuwe “line connecting the dots” geïnstalleerd in de ruimte. Zodoende groeit de kunstinstallatie elke dag. De performance en installatie wordt met foto en video vastgelegd. De foto’s worden in september gepubliceerd op de website en social media. De uiteindelijke video is een autonoom kunstwerk en wordt onder meer gebeamd tijdens de finissage (eind september) op een witgeschilderd raam (rear view projection) zodat het ook van buiten gezien kan worden.

Adres
EYE LOVE YOU Artspace
Blaak 333
3011 GB Rotterdam
Nederland
Tel: 0630795736
Mail: rolfdendunnen@gmail.com
www.instagram.com/eyeloveyouartspace/